
Ρόδι: Τυχερό και θρεπτικό
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και τύχη!
Είπα τύχη και αναρωτιέμαι... εσείς ρόδι σπάσατε;
Σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αιωνιότητας, το ρόδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Αναφορές του συναντάμε σε Αιγυπτιακούς πάπυρους, στην Οδύσσεια του Ομήρου αλλά και στην Ελληνική όσο και την Πέρσικη μυθολογία. Στην Αρχαία Ελλάδα οι καρποί του ήταν αφιερωμένοι στην Αφροδίτη, την Περσεφόνη, τη Δήμητρα, την Αθηνά και την Ήρα. Με τους αιώνες, ο συμβολισμός του πέρασε και στις νέες θρησκείες. Στο Χριστιανισμό αποτελεί σύμβολο ελπίδας, ζωής και ανάστασης. Στην Ελλάδα, η παράδοση θέλει να το σπάμε την Πρωτοχρονιά για καλοτυχία.
Η ροδιά είναι ένα μικρό δέντρο με κόκκινα, ροζ και πορτοκαλί άνθη. Καλλιεργείται κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Τυνησία, η Ισπανία, το Μαρόκκο και η Αίγυπτος. Βεβαίως τη συναντάμε και σε άλλες χώρες όπως στην Ινδία, το Ιράν και την περιοχή της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Ο καρπός της είναι το γνωστό σε όλους μας ρόδι ή αλλιώς Punica granatum, στη βοτανική του ονομασία. Περιέχει εκατοντάδες σωροκάρπια (ρώγες ή σπόρια) με έντονο κόκκινο χρώμα, τα οποία κατατάσσουν στην κατηγορία των μούρων. Ως φρούτο ωριμάζει το φθινόπωρο και η συλλογή του γίνεται πριν αρχίσουν οι βροχές.
Τα θρεπτικά του συστατικά είναι εντυπωσιακά καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Α και Ε, σιδήρου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.
Πιο συγκεκρινένα, 1 φλιτζάνι (175 γρ) ρόδι περιέχει:
Θρεπτικά Συστατικά | Τιμή |
Ενέργεια | 144 Kcal |
Υδατάνθρακες | 32,5 gr |
Σάκχαρα | 23,8 gr |
Φυτινές ίνες | 7 gr |
Πρωτείνη | 3 gr |
Βιταμίνη C | 30% του RDA |
Βιταμίνη Κ | 36% του RDA |
Κάλιο | 12% του RDA |
Φυλλικό οξύ | 16% του RDA |
Εκτός από τα παραπάνω, το ρόδι ξεχωρίζει για δύο συστατικά του, τις πουνικαλαγίνες και το πουνικικό οξύ, τα οποία του χαρίζουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές του ιδιότητές.
Όσα είναι τα σπόρια του ροδιού αλλές τοσες είναι και οι ιδιότητες του καθώς φαίνεται να ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντικαρκινική δράση. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν, η μία μετά την άλλη, τα οφέλη του για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν ότι το ρόδι έχει προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση ενάντια:
Στον καρκίνο του προστάτη
Στον καρκίνο του στήθους
Στον καρκίνο του πνεύμονα
Στον καρκίνο του παχέως εντέρου
Στον καρκίνο του δέρματος
Στις καρδιαγγειακές παθήσεις
Στην αρτηριακή πίεση
Στην οστεοαρθρίτιδα
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Στο αλτσχαιμερ
Στο αναπαραγωγικό σύστημα
Σε μικρόβια και μύκητες (αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση)
Μπορούμε να το καταναλώσουμε ωμό ως φρούτο, να το πιούμε σε χυμό ή ακόμη και να το προσθέσουμε σε πράσινες σαλάτες. Για του λάτρεις δε των γλυκών, μπορεί να γίνει νοστιμότατη μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, σιρόπι (γρεναδίνη) αλλά και λικέρ!
Πέρασε η ώρα και δε μου απαντήσατε... τελικά ρόδι σπάσατε; Εαν όχι, μήπως καλύτερα να το φάτε ή να το πιείτε; Πλέον γνωρίζετε πως ό,τι και να επιλέξετε θα είναι τυχερό και υγιές! Εύχομαι λοιπόν, η νέα χρονιά να σας τα φέρει όλα ρόδινα!
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο MedNutrition:
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/trofima/14915-rodi-tyxero-kai-threptiko
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
Διατροφική ενίσχυση κατά τη διάρκεια του αγώνα
Ρόδι: Τυχερό και θρεπτικό
Ελληνικός καφές: ιδανικός για τη διατροφή σας