Διατροφή για αθλούμενους

Αρχική   /   Άρθρα   /  Διατροφή για αθλούμενους
Διατροφή για αθλούμενους

Διατροφή για αθλούμενους

Μία ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για τους αθλητές όσο και για όσους αθλούνται εντατικά. Οι λόγοι είναι ότι μία ισορροπημένη με θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, να καθυστερήσει την κούραση και να προλάβει τυχόν τραυματισμούς.
 
 
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μία ισορροπημένη διατροφή είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και το νερό (ή καλύτερα τα υγρά). Η αναλογίες που απαιτούνται από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, εξαρτώνται από τον τύπο την διάρκεια και την ένταση της άσκησης που πραγματοποιείται. Σε αυτό το άρθρο θα σας αναλύσω τι απαιτείται γενικά για μία ισορροπημένη αθλητική διατροφή.

 
 
1)   Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πρώτη και  σημαντικότερη πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, η δεύτερη πηγή ενέργειας είναι το λίπος. Οι υδατάνθρακες περιέχονται στα φρούτα, το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και λιγότερο στα λαχανικά. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 50 – 60% της ολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Δηλαδή αν κάποιος χρειάζεται 2000 θερμίδες, οι 1000 – 1200 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Η σπουδαιότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σταθερά και να αναπληρώνουν το γλυκογόνο των μυών. Μία διατροφή ανεπαρκής σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά αποθέματα γλυκογόνου στους μύες, με αποτέλεσμα την γρήγορη και εύκολη κόπωση του οργανισμού κατά την άσκηση.

Καλό είναι να καταναλώνονται υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα ή σνακ και όσο αφορά τους αθλητές η κατανάλωση των υδατανθράκων πρέπει να είναι μέγιστη πριν από κάποιο αθλητικό γεγονός.
 
2)   Λίπος: Το λίπος είναι σημαντικό γιατί παρέχει ενέργεια, λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παρέχεται μέσω της διατροφής σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της ολικής ενέργειας. Ιδίως το κορεσμένο λίπος, που βρίσκεται στα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά), θα πρέπει να προσλαμβάνεται σε μικρές ποσότητες. Να προτιμώνται κρέας και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Καλή πηγή λίπους αποτελεί το καλής ποιότητας ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.


 
3)   Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την αναδόμηση των ιστών. Πρωτεΐνες περιέχονται στο κρέας, στο ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και λιγότερο στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα λαχανικά.

Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες των αθλητών είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με αυτές των ατόμων που δεν αθλούνται. Συνήθως όμως μπορούν να καλυφθούν από τη δίαιτα χωρίς να απαιτούνται συμπληρώματα πρωτεϊνών ή αμινοξέων, δεδομένου ότι η πρόσληψη ενέργειας είναι επαρκής.
 
4)   Νερό - Υγρά: Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι απώλειες των υγρών μέσω του ιδρώτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε αφυδάτωση, μία κατάσταση η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία. Για να παραμένει επαρκώς ενυδατωμένος ο οργανισμός απαιτείται:

15 λεπτά πριν την άσκηση πρόσληψη 300-600 ml υγρών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης: 150-200 ml υγρών για κάθε 15 λεπτά άσκησης (βέβαια εξαρτάται και από το είδος της άσκησης).

Μετά την άσκηση, αναπλήρωση όσων υγρών χάθηκαν κατά την διάρκειά της. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε αφού ζυγιστείτε πριν και μετά την άσκηση. Για κάθε 1 κιλό που χάθηκε κατά την άσκηση, πρέπει να καλυφθεί με 1,5 λίτρο υγρών.

Ιδανικά υγρά που πρέπει να καταναλώνονται αποτελούν τα ισοτονικά υδατανθρακούχα ποτά.
 
 
5)   Βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία:  Οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες μέταλλα – ιχνοστοιχεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι οποίες όμως μπορούν να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι τυχόν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν μα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι και τυρί, ενώ οι ανάγκες σε σίδηρο με άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, όσπρια καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα συμπληρώματα δεν θεωρούνται απαραίτητα εάν η διατροφή είναι ισορροπημένη.
 
 
6)     Το γεύμα πριν και μετά την άσκηση:

Πριν την άσκηση: απαιτείται 1 γεύμα ή σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες για να καλύψει τους μύες σε γλυκογόνο.

Μετά την άσκηση απαιτείται 1 γεύμα ή σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου που χάθηκε και για την ανάπλαση των μυϊκών ινών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παραδείγματα τέτοιων γευμάτων είναι 1 τοστ με γαλοπούλα & τυρί με χαμηλά λιπαρά ή 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 1 μπανάνα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 μπάρα δημητριακών ή Γάλα με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης.
 
Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή το κάθε άθλημα και ο κάθε αθλητής ή αθλούμενος είναι ξεχωριστός και γι΄αυτό απαιτούνται πάντα εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.
 

Οι περισσότερες πληροφορίες αυτού του άρθρου προέρχονται από το βιβλίο Διατροφή, Υγεία, Ευρωστία και Αθλητική Απόδοση Melvin H. Williams και το μάθημα Διατροφή και Άσκηση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο blog μου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://ideesdiatrofis.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

Μοιράσου αυτό το άρθρο:

ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ,ΑΔΥΝΑΤΟΣ,ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ; ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ;

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΤΟΝ

Άρθρα

Στόχος είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής.

Ελληνικός καφές: ιδανικός για τη διατροφή σας

Ελληνικός καφές: ιδανικός για τη διατροφή σας

Δυσκοιλιότητα: Ένα πρόβλημα του σύγχρονου τρόπου ζωής!

Δυσκοιλιότητα: Ένα πρόβλημα του σύγχρονου τρόπου ζωής!

Διατροφική ενίσχυση κατά τη διάρκεια του αγώνα

Διατροφική ενίσχυση κατά τη διάρκεια του αγώνα

Διατροφικές Οδηγίες για την Περίοδο των Εξετάσεων!!

Διατροφικές Οδηγίες για την Περίοδο των Εξετάσεων!!